Hyvinvointialueen kriittiset haasteet

27.03.2025

Meillä on nyt takana ensimmäiset vuodet historiamme suurimman maakuntatason uudistus mikä aloitti toimintansa 1.1.2023. Aloittaessaan meillä oli käsillä historiamme suurin puolivalmiste. Itse olin useita vuosia mukana tässä sote-valmistelussa ja tuntuu että lopputuloksena oli se kaikkein ideologisin malli. Mutta valmista tuli niin että päästiin aloittamaan 2023 alussa.

Tavoitteenahan oli turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat palvelut. Uudistus lähti aikoinaan liikkeelle siitä, että tulevaisuuden muuttuva huoltosuhde tulee olemaan kestämätön sen hetkisillä resursseilla ja toimintatavoilla.

Tämä oli siis lähtötilanne.

Käytännössä nyt on käynyt niin että palvelut ovat heikentyneetmikä johtuu pitkälti rahoitusongelmista ja sote-leikkauksista. Yhtenä juurisyynä tähän rahoitusongelmaan oli kuntien sote-kustannuksien minimointi juuri ennen sote-uudistusta. Tällä tavalla kunnat koettivat välttää valtionosuuksien leikkausta mikä perustui kunnan käyttämään soterahaan. Eli valtio leikkasi kunnalta sote-kustannuksen verran hyvinvointialueiden aloitettua toimintansa.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue on selvinnyt huomattavasti paremmin kuin useimmat muut Suomen hyvinvointialueista. Toki täälläkin on ollut omat haasteensa. Meillä on ollut henkilöstöpula mikä on ajanut vuokratyövoiman käyttöön. Inflaatio ja sen myöten yleisten kustannuksien kohoaminen. Ukrainan sota. Kallis palkkaharmonia. Kokonaan uusi ja kallsi hallinnon kerros.

Yhtenä virheenä näen Lohjan sairaalan synnytysosaston lakkauttamisen. Lohjalle tultiin pitkienkin matkojen päästä synnyttämään, erityisesti synnytyspelkoisten suosiossa oli Lohjan sairaalan synnytysosasto. Ei voi olla niin, että HUS:n alueen toimivin osa lopetetaan kustannussyistä.

Näen, että meidän tulee jatkossa kehittää toimintoja ottaen myös välilliset kustannukset/säästöt huomioon. Jokaisesta suuremmasta päätöksestä tulee tehdä vaikuttavuusarviointi. Julkisen puolen päätöksenteossa näen kovin vähän kustannusvaikuttavuuden arviointeja. Tehdään päätöksiä lyhyellä aikajänteellä huomioimatta mitä tämä tarkoittaa suuremmassa kokonaisuudessa tai tulevaisuudessa.

Paljon halvempaa on keskittyä ennaltaehkäisyyn. Se on niin inhimillisesti kuin aineellisesti huomattavasti edullisempaa kuin jo syntyneiden vahinkojen korjaaminen. Konkreettisena ehdotuksena on että panostetaan kouluterveydenhuoltoon, rakennetaan varhaisen puuttumisen malleja mielenterveyden haasteissa ja panostetaan kunnissa matalan kynnyksen harrastusmahdollisuuksiin. Meille jokaiselle on tärkeää tuntea kuuluvansa olevan osa yhteisöä. Matalan kynnyksen harrastusmahdollisuuksilla vältetään polarisaatiota ja vahvistetaan integraatiota.

Kaikessa tekemisessä on tärkeää miettiä kenelle palvelua tehdään ja miksi. Vältetään turhaa byrokratiaa ja hallintoa. Ihmisen tulee olla kaiken keskiössä ja kaikessa päätöksenteossa.